Προσφατα
.

23.12.15

Οι Έλληνες επιλέγουν καταστροφή

Οι Έλληνες για πολλοστή φορά δηλώνουν ότι η Ε.Ε τους καταστρέφει κι όμως δεν κάνουν χωρίς αυτή.
Ή οι Έλληνες είναι μαζοχιστές ή το Ευρωβαρόμετρο λέει ό,τι θέλει. Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Φθινοπώρου του 2015 οι Έλληνες είναι μεν ο πιο απογοητευμένοι κατά 99% παίρνοντας την πρώτη θέση στην Ευρώπη αλλά την ίδια στιγμή το 70% των Ελλήνων είναι υπέρ της Ενιαίας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του Ευρώ.

Το 83% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον, το 97% ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι χείριστη, το 70% πιστεύει ότι τους επόμενους 12 μήνες τα πράγματα θα είναι χειρότερα από σήμερα ενώ το 99% ότι η κατάσταση της εργασίας στην χώρα είναι κακή.

Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε, το 45% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι πηγαίνει προς τη «λάθος» κατεύθυνση για την επίλυση της κρίσης και την αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών προκλήσεων, ενώ το 26% προς τη «σωστή». Αυτήν την άποψη φαίνεται να μην τη συμμερίζονται οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, καθώς αν λάβει κανείς υπόψη τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι απαντήσεις ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες (45% «σωστή» και 28% «λάθος»).

Η εξαίρεση στην Ε.Ε για την πολιτική που ασκεί είναι οι Έλληνες. Σε γενικές γραμμές, η έκθεση και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα δείχνουν ότι η αντίληψη των Ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης εξακολουθεί να βελτιώνεται: 40% των πολιτών είναι της άποψης ότι η κατάσταση σε εθνικό επίπεδο είναι καλή, καταγράφοντας έτσι αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων από την έρευνα που διενεργήθηκε την Άνοιξη του 2015 και δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο. 

Ενώ όμως το 70% των Ελλήνων θέλουν η χώρα να παραμείνει στην Ε.Ε και στο ευρώ, το 81% τείνει να μην έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε και το 82% δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.  Τέλος, το 77% των ερωτηθέντων απάντησε πως τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση στην Ελλάδα. 28 μονάδες περισσότερες με τα αντίστοιχα ευρήματα της άνοιξης του 2015.

Δύο χρόνια πριν σε μια ανάλογη έκθεση του Ευρωβαρόμετρου τα νούμερα δεν ήταν διαφορετικά. Τότε, το 90% δεν εμπιστευόταν την κυβέρνηση και το 80% δεν εμπιστεύονταν την Ε.Ε. Όμως τελικά οι Έλληνες αν και ξέρουν ότι η Ε.Ε και οι κυβερνήσεις που επιλέγουν συνεχίζουν να τους πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο επιμένουν να τις στηρίζουν μέσω εκλογικών διαδικασιών. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια