Προσφατα
.

10.11.15

Ο Φαραώ της Ολλανδίας

Τρύφων Λιώτας 
Η ιστορία ξεκινάει στις 22 Μαρτίου του 2015. 
Ο Arjen Lubach (1979) παρουσιαστής στην εκπομπή "Κυριακή με τον Lubach" σε κανάλι μεγάλης ακροαματικότητας παρουσιάζει την ιστορία της βασιλείας στην Ολλανδία με τον δικό του χιουμοριστικό τρόπο. 
Στην ουσία κάποιος Βίλεμ πριν 200 ακριβώς χρόνια αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς των Ολλανδών και όλοι το δέχτηκαν. Έκτοτε το βασιλικό αξίωμα με νόμο που ισχύει μέχρι σήμερα, μεταβιβάζεται κληρονομικώς στον πρωτότοκο παιδί. Σημειωτέον εδώ ότι ο κληρονόμος Βίλεμ ΙΙ ήταν καρπός ενός αιμοφιλικού γάμου. Ήταν όμως και ομοφυλόφιλος που εξαιτίας ενός εκβιασμού που του είχε γίνει, πέρασε και το νόμο περί "μη ευθύνης του βασιλιά" για τις πράξεις του, που ισχύει μέχρι σήμερα. 
Ο καρπός του δικού του γάμου έδωσε τον Βίλεμ ΙΙΙ ο οποίος ήταν τόσο τρελός και με τέτοια ξεσπάσματα βίας που ονομάστηκε "Γορίλλας". Ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων του καταρχήν παντρεύτηκε την ανιψιά του και λόγω του ψευδωνύμου που του δόθηκε πέρασε και αυτός ένα νόμο (ισχύει μέχρι σήμερα) που όποιος κοροϊδέψει τον βασιλιά αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως πέντε έτη. 
Μετά από αρκετές διαδοχές φτάσαμε το 2014 και στον Βίλεμ ΙV που είναι πλέον ο βασιλιάς της Ολλανδίας. Παντρεμένος με την Μαξίμα, παιδί του Jorge Zorreguita ο οποίος ήταν υπουργός Γεωργίας στην στρατιωτική χούντα του Jorge Vileda. Του στρατηγού που κυβέρνησε την Αργεντινή από το 1976 ως το 1981 διώχνοντας την πρόεδρο Ισαμπέλα Περόν και "εξαφανίζοντας" πολλούς αργεντινούς που αντιστάθηκαν. 
Συμπέρασμα: δεν τους εκλέγουν, δεν έχουν ευθύνη για τις πράξεις τους και δεν μπορείς να μιλήσεις αρνητικά για αυτούς. Ο παρουσιαστής λοιπόν, ορμώμενος από την αντιδημοκρατικότητα του θεσμού της βασιλείας, εκμεταλλεύτηκε την ύπαρξη της "Πρωτοβουλίας πολιτών" (ισχύει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Είναι μια δυνατότητα στους πολίτες να εκφέρουν τη γνώμη τους κάτω από κάποιες προϋποθέσεις για να μπορούν να την στείλουν προς συζήτηση στη βουλή. 
Κάποιες από τις προϋποθέσεις είναι: η συλλογή 40000 υπογραφών με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις Ολλανδών πολιτών με δικαίωμα ψήφου, το θέμα να μην έχει συζητηθεί στη βουλή τα προηγούμενα 2 χρόνια, να έχει τη δικαιοδοσία η βουλή να αποφανθεί, να έχει σχέση με την καλυτέρευση του δημόσιου βίου και να μην έχει σχέση με φορολογία, σύνταγμα ή τον προϋπολογισμό (φανταστείτε τι θα μπορούσε να γίνει αν είχε). 
Το θέμα για το οποίο τελικά μάζεψε περίπου 62000 υπογραφές και θα συζητηθεί στη βουλή σήμερα (10/11/2015) είναι: 
1. Να ανακηρυχθεί ως ο πρώτος Φαραώ των Ολλανδών με τίτλο: Φαραώ των Ολλανδών Arjen Hendrik I 
2. H 22η Οκτωβρίου (ημέρα των γενεθλίων του) γίνεται εθνική γιορτή με την ονομασία Εθνική Εορτή του Φαραώ. Εκείνη την ημέρα θα απαγορεύεται η εργασία και κάθε δήμος θα οργανώνει μεγάλες εορτές (όπως ισχύει και για τον βασιλιά). 
3. Ο τίτλος θα μεταβιβάζεται κληρονομικώς. 
4. Όπως η υπευθυνότητα του βασιλιά επαφίεται στους εκάστοτε υπουργούς, έτσι και του Φαραώ επαφίεται στον Sven Kockelmann (πρόκειται για γνωστό δημοσιογράφο της Ολλανδικής τηλεόρασης). 
5. Κατά την είσοδο του Φαραώ θα πρέπει να παίζεται ο "Ύμνος του Φαραώ". 
Μπορεί κάποιος να πει ότι έτσι γελοιοποιείται ο θεσμός της "Πρωτοβουλίας των πολιτών" ενώ μέσω αυτού, αυτός της Βουλής και κατ' επέκταση της δημοκρατίας αλλά μπορεί αυτός ο κάποιος να ισχυριστεί ότι ο θεσμός του βασιλιά με αυτούς τους νόμους που αναλύσαμε δεν την γελοιοποιεί αν όχι παραπάνω, τουλάχιστον εξίσου;
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια