Προσφατα
.

2.10.15

Μια σπουδή στην εκδίκηση και τη βία

Οι Ιστορίες για Αγρίους (Relatos Salvajes, Wild Tales, 2014 - Αργεντινή από τον σκηνοθέτη Damian Szifron) είναι έξι ταινίες μικρού μήκους στο πακέτο του ενός. Έξι διαφορετικής διάρκειας ιστορίες εκδίκησης και βίας με διαφορετικές κάθε φορά επιπτώσεις στους ήρωές της, δοσμένες με μαύρο χιούμορ που τα κοινά στοιχεία τους είναι ο τραγέλαφος πάνω στη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου και η διαπίστωση ότι όλοι μας μπορούμε να χάσουμε τον έλεγχο.
Οι έξι ιστορίες κατά σειρά είναι:
1) Πάστερνακ: όπου όλοι οι επιβάτες μιας πτήσης διαπιστώνουν ότι έχουν έναν κοινό γνωστό.
2) Τα ποντίκια: όπου μια σερβιτόρα πρέπει να σερβίρει έναν οικονομικό καρχαρία που κατέστρεψε αυτήν και την οικογένειά της.
3) Ο δυνατότερος: όπου η κλιμάκωση της βίας σε δύο αυτοκινητιστές οδηγεί σε ολοένα μεγαλύτερη βία.
4) Δυναμίτης: όπου ένας ειδικός εκρήξεων χάνει το πάρτι της κόρης του λόγω της κερδοσκοπίας μιας ιδιωτικής εταιρίας ελέγχου στάθμευσης.
5) Η πρόταση: όπου ο νεαρός γόνος μιας πλούσιας και επιφανούς οικογένειας χτυπά και εγκαταλείπει το θύμα του με το αμάξι.
6) Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος: όπου η νύφη κατά τη διάρκεια της γιορτής του γάμου βρίσκει αποδείξεις ότι άντρας της την απατά με κάποια από τις καλεσμένες της γιορτής.
Οι ανισότητες, οι αδικίες και οι απαιτήσεις του κόσμου που ζούμε προκαλούν άγχος και κατάθλιψη σε πολλούς ανθρώπους. Κάποιοι δεν το αντέχουν και εκρήγνυνται. Σε αυτούς τους ανθρώπους αναφέρεται η ταινία. Σίγουρα τονίζεται η σκοτεινή, βίαια και ζωώδης πλευρά του ανθρώπου χωρίς όμως απαραίτητα να καταδικάζεται η βία όπως απαιτεί η κοινότατη γνώμη των ανθρώπων της εποχής μας (τουλάχιστον όχι σε όλες τις ιστορίες).
Η απροσδόκητη εξέλιξη και το ζενίθ των συναισθημάτων συνδυάζονται με την εξαιρετική σκηνοθεσία, ηθοποιία και το ζωηρής φαντασίας σενάριο, αγγίζοντας σοβαρά θέματα του κοινωνικού μας βίου. Η αχαλίνωτη εκδίκηση, η αδιαμφισβήτητη ευχαρίστηση του να χάνεις τον έλεγχό σου, οι κοινωνικές τάξεις, η γραφειοκρατία, η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα των κρατικών λειτουργών, η βία που γεννάει ακόμη μεγαλύτερη βία, η οικογένεια, οι σχέσεις των ανθρώπων, η δικαιοσύνη και η ελευθερία είναι μερικά από τα θέματα που διαπραγματεύεται η ταινία.
Παρά τις πολλές φορές παρανοϊκές και απρόσμενες τροπές των ιστοριών, αυτές παραμένουν πιστευτές γιατί είναι ανθρώπινες, πολύ ανθρώπινες. Αξίζει να δείτε αυτήν την ταινία γιατί η πρωτοτυπία της και τα ανθρώπινα θέματά της -παρά τις όποιες υπερβολές- την καθιστούν μια μαγευτική και αξέχαστη εμπειρία δοσμένη τέλεια από έναν σύγχρονο και άξιο παραμυθά.
« PREV
NEXT »