Προσφατα
.

26.9.15

Ο τελευταίος λύκος

 
Τρύφων Λιώτας
Ο Τελευταίος Λύκος (Le Dernier Loup/Wolf Totem, 2015) είναι μια ταινία Γάλλο-κινέζικης παραγωγής για τη φύση και τον άνθρωπο. Με γυρίσματα στο εσωτερικό της Μογγολίας και καταπληκτική φωτογραφία δίκαια επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Κίνα στα βραβεία για την καλύτερη ξένη ταινία.
Ένας νεαρός φοιτητής ταξιδεύει στα βόρεια σύνορα της χώρας στα πλαίσια της Πολιτιστικής Επανάστασης της Κίνας του Μάο για να διδάξει γραφή και ανάγνωση σε νομάδες της Μογγολίας. Ταυτόχρονα κυβερνητικοί υπάλληλοι έχουν αναλάβει την εξόντωση των λύκων στην περιοχή.
Άνθρωποι και ζώα συνυπήρχαν “ειρηνικά” δείχνοντας σεβασμό και κατανόηση ο ένας για τον άλλο για πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια δυναμική ειρήνη που βασιζόταν στη γνώση και την προσπάθεια διατήρησης της αληθινής τους θέσης στον κόσμο. Αληθώς μια τέτοια ειρήνη ήταν ευαίσθητη, με δύσκολες ισορροπίες που απαιτούσαν προσπάθεια και από τα δύο μέρη αλλά η οποία ήταν αδιατάρακτη ως τη στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να ζει με αφύσικο τρόπο θεωρώντας τον εαυτό του ανώτερο από τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Η τιμωρία αυτής της αλαζονείας από την φύση θα είναι σκληρή και δίκαιη.
Οι βασικοί πρωταγωνιστές της ταινίας αποτελούν μια ολοκάθαρη απεικόνιση των αντιμαχόμενων δυνάμεων κυριαρχίας της κοινωνίας μας, καθώς και την δυναμική που έχει η κάθε μία από αυτές. Έτσι έχουμε την ελπίδα της ανθρωπότητας που είναι η μειοψηφία και συνοψίζεται στην αμφισβήτηση της εξουσίας και στην προσπάθεια κατανόησης των άγραφων νόμων της φύσης. Έχουμε την σοφία της ανθρωπότητας (και πάλι μειοψηφία) που αντιπροσωπεύει τη γνώση της εμπειρίας και της πραγματικής θέσης του ανθρώπου στον κόσμο. Από την άλλη έχουμε την πλειοψηφία που θεωρεί τον άνθρωπο κορωνίδα της δημιουργίας και την αλλαγή και την πρόοδο σαν μονόδρομο για την ανθρωπότητα. Η βλακεία αυτής της πλειοψηφίας συνοψίζεται στην αδιαφορία και την φιλοδοξία των εκπροσώπων της αλλά και την τυφλή υπακοή τους σε ανθρώπους και συστήματα που ουδεμία σχέση έχουν με την γνώση της πραγματικότητας και της αλήθειας.
Το μήνυμα της ταινίας θα μπορούσε να συνοψιστεί στα εξής: απαιτείται μια αναθεώρηση της μαζικής ύπνωσης που έχει επιβληθεί στην κοινωνία με τους όρους καλού και κακού. Ο μύθος της “κορωνίδας της δημιουργίας” καταρρίπτεται σε σημείο που τα τετράποδα να είναι πολύ πιο ελκυστικά και συγκλονιστικά από τα δίποδα. 
Μερικές επιμέρους πληροφορίες σχετικά με την ταινία: Η ταινία βασίζεται σε ένα πολύ πετυχημένο βιβλίο ενός Κινέζου (με ψευδώνυμο) του 2004. Σε σύγκριση με το βιβλίο η ταινία τονίζει το περιβαλλοντολογικό πρόβλημα περισσότερο απ' ότι το πολιτικό χωρίς όμως να αφήνει το τελευταίο “ατσαλάκωτο”. 
Επίσης για τα γυρίσματα της ταινίας εκπαιδεύτηκαν 35 λύκοι – κουτάβια τα οποία διέθεσαν ζωολογικοί κήποι της Κίνας για 4 χρόνια από έναν Καναδό εκπαιδευτή. Μετά την ταινία και παρά την θέληση των Κινεζικών αρχών να παραμείνουν στην Κίνα μετακόμισαν για τον Καναδά, αφού μπορούσαν να υπακούσουν μόνο σε εντολές στην αγγλική γλώσσα.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια