Προσφατα
.

31.8.15

Στο εδώλιο ο γερμανός ακαδημαϊκός Ρίχτερ

Νικόλας Αγγελίνος
Ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης καλείται να παρουσιαστεί μεθαύριο ο γνωστός ακαδημαϊκός Χάιντς Ρίχτερ, προκειμένου να λογοδοτήσει, καθώς κατηγορείται ότι σε βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης αρνείται τα ναζιστικά εγκλήματα σε βάρος του κρητικού λαού. Η πολύκροτη υπόθεση του Γερμανού ιστορικού, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην τοπική - και όχι μόνο - κοινωνία, αναμένεται να εκδικαστεί στο Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Ωστόσο, θεωρείται αμφίβολο αν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Mάνχαιμ θα δώσει τελικά το "παρών" στο δικαστήριο για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Το επίμαχο βιβλίο του Ρίχτερ εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2011 με τίτλο "Operation Merkur: Die Eroberung der Insel Kreta im Mai 1941", που σημαίνει "Επιχείρηση Ερμής: η κατάκτηση της νήσου Κρήτης το Μάιο του 1941". Ο καθηγητής γράφει - μεταξύ άλλων - για τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές: «Επρόκειτο για νέους γεμάτους ενθουσιασμό, οι οποίοι γνώριζαν πως ανήκαν σε μια ελίτ. Ο ιδεαλισμός των ανδρών αυτών έτυχε της χειρότερης δυνατής μεταχείρισης. Έδωσαν το καλύτερο που μπορούσαν και ρίσκαραν τη ζωή τους χωρίς να έχουν συνείδηση των κινήτρων. Έχει έρθει η ώρα να τους το αναγνωρίσουμε». Σε άλλο σημείο του πονήματός του, ο Ρίχτερ αναφέρει ότι «στη διαστρέβλωση της εικόνας (σ.σ. για τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές) συντέλεσαν οι εξελίξεις της μετέπειτα κατοχικής περιόδου, όταν αναπτύχθηκε ο ανταρτοπόλεμος και οι δυνάμεις κατοχής [...] απάντησαν με αντίποινα και κλιμάκωση της βίας. Ο αγώνας αυτός δεν ήταν πια "καθαρός" και έντιμος αλλά βρόμικος και κτηνώδης».

Αναγόρευση και παραπομπή
Πριν από μερικούς μήνες, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έκανε γνωστό ότι προτίθεται να αναγορεύσει το Γερμανό σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Το Νοέμβριο του 2014, πλήθος Κρητικών - και όχι μόνο - συνέρρευσε έξω από το Ωδείο Ρεθύμνου, στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να ακυρώσει στην πράξη την τελετή αναγόρευσης. Τελικά, ο Ρίχτερ αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας εν κρυπτώ στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου...

Τις επόμενες μέρες, οι αντιδράσεις έγιναν ακόμη πιο θυελλώδεις, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει στη Δικαιοσύνη: Ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου Γεώργιος Πατεράκης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση. Ο Ρίχτερ παραπέμπεται τελικά σε δίκη, η οποία ορίζεται για τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, ο καθηγητής διώκεται ποινικά με βάση το άρθρο 2 του Νόμου 4285/2014 σχετικά με τη «δημόσια επιδοκιμασία ή άρνηση εγκλημάτων» και στο οποίο προβλέπεται για τους παραβάτες ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως τρία χρόνια και χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, οι επίμαχες αναφορές του Ρίχτερ στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο». Ο ίδιος ο καθηγητής, στο απολογητικό υπόμνημα που είχε καταθέσει μέσω του συνηγόρου του, στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας, φέρεται να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ως ιστορικός είναι προσηλωμένος στην αλήθεια κι πως έχει γράψει σε πολλά βιβλία του ότι δεοντολογικά και ηθικά τάσσεται από την πλευρά όσων αντιστάθηκαν στους ναζί. 

Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι μεθαύριο το πρωί, στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου, αναμένεται να δώσουν το "παρών" δεκάδες πολίτες, αλλά και φορείς, προκειμένου να διατρανώσουν την οργή τους ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας. Ανάμεσά τους και το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου, το οποίο απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση προκειμένου να μην περάσει «η εξίσωση θυτών και θυμάτων».

Νέα Κρήτη
« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Να τον κάνουμε πολιούχο του Μυλοποτάμου, γιατί πίνει και γαμώ τα τσιγάρα ο παίδαρος.