Προσφατα
.

27.7.15

Η Συρία όπως δεν την ξέραμε

Δείτε πώς έχει διαμορφωθεί ο χάρτης της Συρίας – Ποιοι ελέγχουν ποια εδάφη!
Τέλη Ιουλίου και ο χάρτης στη Συρία έχει διαμορφωθεί όπως βλέπετε. 
Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει τις εκτάσεις με το μαύρο χρώμα και γκρι. Ωστόσο, οι γκρίζες είναι έρημος και ακατοίκητες. 

Οι Κούρδοι του YPG μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την Κομπάνι, στα μέσα Ιανουαρίου, έχουν ανακαταλάβει πολλά εδάφη του δυτικού Κουρδιστάν και είναι αυτά που βλέπετε με κίτρινο χρώμα. 

Όπως επίσης μπορείτε να δείτε, η κουρδική επικράτεια (Ροζάβα, όπως λέγεται) εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία, για αυτό και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να συνθλίψει τους Κούρδους, πριν αυτοί δημιουργήσουν κράτος κατά μήκος του μαλακού υπογαστρίου της Τουρκίας. 

Οι δε επαρχίες της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία, κατοικούνται στη συντριπτική πλειονότητά τους από Κούρδους. Η Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα και οι συμμαχικές σε αυτήν δυνάμεις, όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) ελέγχουν τις πράσινες περιοχές, ενώ η κυβέρνηση της Συρίας διατηρεί τον έλεγχο σε ό,τι είναι βαμμένο κόκκινο.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε την Κυριακή ότι ο στρατός υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει κάποιες περιοχές προκειμένου να διατηρήσει τις θέσεις του σε σημαντικότερες στη μάχη κατά των τζιχαντιστών και από την έκταση του πολέμου προκύπτει ότι ο στρατός αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. 

Ο ίδιος είπε ότι οι οργανώσεις που μάχονται για την ανατροπή του έχουν λάβει σημαντική υποστήριξη από χώρες όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία. «Κάποιες φορές, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουμε περιοχές ώστε να μετακινήσουμε αυτές τις δυνάμεις σε περιοχές όπου θέλουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις μας», είπε ο Άσαντ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα και τόνισε ότι στον πόλεμο δεν υπάρχουν συμβιβαστικές λύσεις. 
«Θα πρέπει να προσδιορίσουμε τις σημαντικές περιοχές όπου οι ένοπλες δυνάμεις μας διατηρούν τις θέσεις τους ώστε να μην επιτραπεί να πέσουν οι υπόλοιπες περιοχές. Ο στρατός είναι ικανός…Διαθέτουμε τα πάντα, αλλά υπάρχει έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό», είπε ο Άσαντ. 

Οι δυνάμεις του έχουν αντιμετωπίσει ήττες στο πεδίο της μάχης από τον Μάρτιο: έχασαν το μεγαλύτερο τμήμα της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ που κατέλαβε συμμαχία ισλαμιστικών δυνάμεων, περιλαμβανομένου του υποστηριζόμενου από την Αλ Κάιντα «Μετώπου Αλ Νούσρα», καθώς και σημαντικές περιοχές στη νότια συνοριακή περιοχή που κατέλαβαν άλλες οργανώσεις όπως το «Νότιο Μέτωπο». 
Εξάλλου, τον Μάιο το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την κεντρική πόλη Παλμύρα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. 


tribune
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια