Προσφατα
.

13.7.15

Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί το πνεύμα του Μαραθώνα και να σπάσει τα δεσμά του ευρώ

Οι γερμανικές προτάσεις να αναλάβουν ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία ισοδυναμεί με τυραννία
 
Boris Johnson*
(Αποσπάσμα του άρθρου του)
Την Παρασκευή, οι Γερμανοί διέρρευσαν ένα έγγραφο που κόβει την ανάσα με την ειλικρίνεια και την βαρβαρότητά του.
Σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή διπλωματία. Πράγματι, στην αρχή νόμιζα ότι πρόκειται για φάρσα. Εγκαταλείπει κυνικά την παλιά προσποίηση για το ευρώ - ότι είναι μη αναστρέψιμο, ένας γάμος που θα κρατήσει για πάντα. Αντιθέτως, αποδεικνύεται ότι το διαζύγιο είναι σε μεγάλο βαθμό στο τραπέζι, εκτός αν οι Έλληνες υποκύψουν.
Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η Αθήνα πρέπει να σκύψει στα τέσσερα, σε μια πράξη αυτό-εξευτελισμού που οι αρχαίοι αποκαλούσαν «προσκύνησις».
Εάν οι Έλληνες θέλουν περισσότερα από τα χρήματά μας, λέει ο Σόιμπλε, κραδαίνοντας το Glock / Schmeisser / Walther του, θα πρέπει κατ΄αρχάς να παραδώσουν «πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αξίας €50 δισεκατομμυρίων» για να ιδιωτικοποιηθούν ώστε να μειωθεί το χρέος.
Ποιος θα κάνει την ιδιωτικοποίηση; Ο Σόϊμπλε πρότεινε αυτά τα ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία - αεροδρόμια, εταιρείες ηλεκτρισμού, ο,τιδήποτε άλλο - θα πρέπει να παραδοθούν σε έναν θεσμό που ονομάζεται «Ίδρυμα για την Ανάπτυξη» στο Λουξεμβούργο.
Και ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό το θεσμικό όργανο, ε; Jawohl, Meine Freunde! Αποδεικνύεται ότι είναι μια βιτρίνα για την γερμανική KfW, την Kreditanstalt für Wiederaufbau, την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα που συστάθηκε, κατά ειρωνεία, ως μέρος του μεταπολεμικού Σχεδίου Μάρσαλ για την διάσωση της βομβαρδισμένης γερμανικής οικονομίας.
Το μήνυμα από το Βερολίνο είναι σαφές: ή θα αναλάβουμε την οικονομική διακυβέρνηση της Ελλάδας, ή θα πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη.
Μετά από πέντε χρόνια κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει σε τέτοια βάθη διανοητικής και πνευματικής εξάντλησης που οι υπουργοί είναι πρόθυμοι να εξετάσουν δύο άθλιες επιλογές: την θυσία της ελληνικής δημοκρατίας ή ένα Grexit που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδειχθεί μεταδοτικό και σε άλλα μέλη της ευρωζώνης - συμπεριλαμβανομένης, τελικά, της ίδιας της Γαλλίας. 
Τώρα είναι η ώρα να ξαναβρούν οι Ελληνες το πνεύμα του Μαραθώνα, να αγωνιστούν για τα πράγματα που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη, για να σπάσουν τα δεσμά του Μεγάλου Βασιλιά των Βρυξελλών. Τώρα είναι η ώρα για αυτό που αποκαλούσαν «αρετή» - την πλήρη έκφραση της ανεξάρτητης ηθικής αρετής τους.


* O Boris Johnson είναι δήμαρχος του Λονδίνου

« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Τώρα χάνουμε και την ΑΟΖ!

Τώρα που βρισκόμαστε στο χείλος της ολικής καταστροφής κινδυνεύουμε να χάσουμε και την ΑΟΖ.
Η τρόικα θα έρθει πάλι να μας σώσει παίρνοντας μαζί της αυτή τη φορά και τα θαλάσσια οικόπεδά μας, όπως θα έλεγε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, for peanuts.
Πολύ φοβούμαι ότι οι εταίροι μας ξύπνησαν και θέλουν να βάλουν στο χέρι και στους υδρογονάνθρακες μια και εμείς τους έχουμε ξεχάσει για τα καλά.
Κινδυνεύουν οι διαγωνισμοί
Ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος κατηγόρησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη «για λάθος χειρισμούς που μπορούν να τινάξουν στον αέρα τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.»

http://energypress.gr/news/tora-hanoyme-kai-tin-aoz