Προσφατα
.

26.6.15

Ο ISIS χτύπησε στην Γαλλία

Ένας άντρας αποκεφαλισμένος και δύο τραυματίες από την επίθεση τζιχαντιστών σε εργοστάσιο στη Γαλλία όπου οι δράστες ύψωσαν τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους



Ως δράστης της επίθεσης κατονομάστηκε ο 35χρονος Yassin Salhi, με τις αρχές να ανακρίνουν τη σύζυγο και τα 3 παιδιά του. "Δεν μπορεί να είναι αυτός. Είμαστε μια απλή οικογένεια με παιδιά", δήλωσε η γυναίκα του.

Το αποκεφαλισμένο θύμα ανακοινώθηκε πως ήταν διευθυντής σε εταιρεία μεταφορών στη Λυών. Οι ερευνητές υποψιάζονται πως οι δράστες τον δολοφόνησαν γνωρίζοντας ότι το φορτηγό του έχει άδεια για να εισέλθει στο εργοστάσιο.

Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο εισέβαλαν στο εργοστάσιο και έπεσαν επάνω σε φιάλες αερίου για να προκαλέσουν έκρηξη. Σύμφωνα με άλλη πηγή, ένας από τους δράστες εισέβαλε στο εργοστάσιο κρατώντας την ισλαμική σημαία και πυροδότησε γκαζάκια.

Το εργοστάσιο ανήκει στην Air Products, εταιρεία παραγωγής βιομηχανικού αερίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Air Liquide, γαλλικής εταιρείας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Οι αρχές, που έχουν προχωρήσει σε σύλληψη του δράστη και των συνεργών του, βρήκαν το αποκεφαλισμένο πτώμα κοντά στο εργοστάσιο. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 2 άνθρωποι.

Το κεφάλι βρέθηκε σε απόσταση 9 μέτρων από το πτώμα και κρεμασμένο σε φράχτη του εργοστασίου μαζί με μια ισλαμική σημαία. Ήταν καλυμμένο με επιγραφές στα αραβικά, με τον συλληφθέντα να λέει στους αστυνομικούς πως είναι μέλος του ISIS. Το θύμα εκτιμάται ότι αποκεφαλίστηκε πριν από την εισβολή των δραστών στο εργοστάσιο.

Περίμεναν επίθεση τζιχαντιστών
Ο δράστης, γύρω στα 30, είναι γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας όπως μεταδίδει το iTele. Εσωτερική πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας αποκάλυψε πως τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν σημάδα για επικείμενη επίθεση. Κρατείται σε αστυνομικό τμήμα στο Bourgoin-Jallieu, κοντά στο σημείο της επίθεσης, και αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Ένας από τους υπόπτους, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Bernard Cazeneuve, συνελήφθη από έναν γενναίο πυροσβέστη. Η τοπική εφημερίδα Dauphiné Libéré μεταδίδει πως έχει συλληφθεί ένας ακόμα ύποπτος που το πρωί περνούσε συνέχεια με το αυτοκίνητό του έξω από το εργοστάσιο Air Products.

Γύρω από την Air Products έχει δημιουργηθεί αστυνομικός κλοιός, ενώ δεν έχουν εκκενωθεί οι γύρω επιχειρήσεις. "Η εταιρεία μας βρίσκεται μπροστά από την Air Products και από την έκρηξη σείστηκε το κτίριό μας. Δεν υπήρξαν ζημιές. Ήμουν στην καρέκλα μου και μιλούσα στο τηλέφωνο με πελάτες όταν συνέβη το περιστατικό. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν είχαν έρθει ακόμα στο σημείο για να μας συμβουλεύσουν να εκκενώσουμε την περιοχή", σημείωσε η Sylvie, εργαζόμενη του Axel Sarl στο Saint-Quentin-Fallavier, μιλώντας στο IBTimes.

Σύγκλιση Συμβουλίου Άμυνας
Ο πρωθυπουργός Manuel Valls διέταξε να τοποθετηθεί ασφάλεια σε ευαίσθητες τοποθεσίες σε όλη την περιφέρεια της Rhône-Alpes, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ κατευθύνεται προς το εργοστάσιο Air Products στο Σεν-Κουεντέν-Φαλαβιέ, κοντά στην Grenoble. 

Ο δράστης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, δεν είχε ποινικό μητρώο, αλλά από το 2006 θεωρούσαν πως έχει πιθανότατα ριζοσπαστικοποιηθεί. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα επιστρέψει αμέσως μετά το μεσημέρι από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι, όπου συγκαλείται επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας.   

Η επίθεση έρχεται σχεδόν έξι μήνες μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών στο Παρίσι όπου πέθαναν 17 άνθρωποι. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν με τους πυροβολισμούς στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια