Προσφατα
.

10.6.15

Τελειωμό δεν έχει η αστυνομική βία στις ΗΠΑ

Βίντεο με ένα ακόμη περιστατικό εφαρμογής μαζικής, αστυνομικής βίας, από την Καλιφόρνια αυτή τη φορά, κάνει τον γύρο του Διαδικτύου το τελευταίο 24ωρο.

 
Σταύρος Μαλιχούδης
Στο υλικό, το οποίο εξετάζεται αυτή τη στιγμή από τις αρχές της Καλιφόρνια, εικονίζονται αστυνομικοί να χτυπούν βίαια έναν ύποπτο, που μόλις έχουν συλλάβει, για τον οποίο μάλιστα γίνεται λόγος πως είναι ψυχικά ασθενής.

Το θύμα, ο Jose Velasco, 28 ετών, δέχεται επαναλαμβανόμενα χτυπήματα με γκλομπ, τουλάχιστον 20 φορές συνολικά, ενώ κείτεται ή κυλάει στην άσφαλτο, κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων. Αρχικά, είναι ένας ο αστυνομικός που τον χτυπάει, ξανά και ξανά, στο κεφάλι, στο στήθος, στον κορμό, στα πόδια.

Στη συνέχεια, βέβαια, που οι ενισχύσεις καταφθάνουν, οι αστυνομικοί κατορθώνουν να διεκπεραιώσουν “αποτελεσματικότερα” το έργο τους: πρώτα τον χτυπάνε όλοι μαζί, σε όποιο σημείο του σώματος και του προσώπου του βρει αφύλακτο ο καθένας και, στη συνέχεια, συνεργάζονται αρμονικά, καθώς οι περισσότεροι κρατούν τον άνδρα ακινητοποιημένο στο έδαφος, ώστε ο ένας αστυνομικός να του καταφέρει αρκετά χτυπήματα ακόμη.

Η εικόνα είναι σοκαριστική, καθώς ο άνδρας που δεν δείχνει να αντιστέκεται- ή να μπορεί, καν, να αντισταθεί- δέχεται συνεχόμενα χτυπήματα, ακόμη και όταν δείχνει τελείως ανήμπορος. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της αστυνομίας υποστηρίζουν πως οι άνδρες του σώματος κλήθηκαν στο σημείο, καθώς ο άνδρας προσπαθούσε να βλάψει την μητέρα του.

Μάλιστα, προσθέτουν, όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον απομακρύνουν από την μητέρα του, εκείνος άρχισε να αντιστέκεται βίαια και να επιτίθεται στους αστυνομικούς. Δύο φορές χρησιμοποιήθηκε το τέηζερ, συμπληρώνουν, αλλά “ο ύποπτος συνέχισε να αντιστέκεται, με αποτέλεσμα να χρειαστούν πέντε αστυνομικοί και η χρήση τον γκλομπ για να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο και να φορέσει τις χειροπέδες”.

Ο διευθυντής του τοπικού αστυνομικού τμήματος, παρομοίασε το θύμα ως έναν “βίαιο άνδρα που επιτέθηκε στην ίδια του την μητέρα”. Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το βίντεο, όμως, παραδέχθηκε πως “μοιάζει φριχτό” Μετά την σύλληψη του, ο Velasco οδηγήθηκε σε ένα νοσοκομείο της περιοχής, όπου η αστυνομία ισχυρίζεται πως επιχείρησε να επιτεθεί σε αστυνόμους και ιατρικό προσωπικό, με συνέπεια να αντιμετωπίζει, πλέον, κατηγορίες για επίθεση με όπλο, επίθεση σε αστυνομικό και αντίσταση κατά της αρχής.

Η αδερφή του ίδιου, βέβαια, Antoinette Ramirez, έχει αντίθετη άποψη: “Δεν προσπάθησε να σκοτώσει την μητέρα μου. Οι αστυνομικοί δεν είχαν δικαίωμα να συνεχίσουν να τον χτυπάνε, ήταν ήδη στο έδαφος”. Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από λίγα 24ωρα, είχε γίνει γνωστό ένα ακόμη φαινόμενο αστυνομικής βίας, στο περίφημο πάρτι εφήβων σε δημοτική πισίνα του Τέξας.


HuffPost Greece
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια