Προσφατα
.

14.5.15

Τι θέλει η Βρετανία από την Ε.Ε;

Ο Κάμερον ελπίζει ότι θα αυξήσει την ισχύ του στις Βρυξέλλες

Έπειτα από τη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας, ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν σταματά να δηλώνει πως έχει εντολή «να επιδιώξει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος ελπίζει ότι η κυβέρνηση πλειοψηφίας που διαθέτει θα αυξήσει την ισχύ του στις Βρυξέλλες, θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τη βρετανική συμμετοχή πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί έως το τέλος του 2017. Ομως κράτα τα χαρτιά του κλειστά και δεν αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει. Το BBC απαντά σε έξι βασικά ερωτήματα που αφορούν αυτό το κρίσιμο, τόσο για τη Βρετανία όσο και για την ΕΕ, ζήτημα.

 Τι ζητάει ο Ντέιβιντ Κάμερον; 
- Να επιτραπεί στη Βρετανία να μη συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη απόπειρα της ΕΕ να σφυρηλατήσει μία «ακόμη στενότερη ένωση» των ευρωπαϊκών λαών

-Τον περιορισμό της πρόσβασης ευρωπαίων μεταναστών σε εργασιακά επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές της Βρετανίας. Στόχος του βρετανού πρωθυπουργού είναι η μείωση του αριθμού των ευρωπαίων πολιτών που επιλέγουν να μεταναστεύσουν στη χώρα του.

-Την προστασία των χρηματοπιστωτικών αγορών του λονδρέζικου City από την νομοθεσία της ΕΕ

-Την ενίσχυση των εξουσιών των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ένωσης

-Tη δημιουργία μηχανισμών με στόχο την «αποτροπή μεγάλων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη» σε περίπτωση διεύρυνσης της ΕΕ

-Tη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας ούτως ώστε οι όποιες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς να μην είναι δυνατόν να επιβληθούν από την Ευρωζώνη σε χώρες που δεν μετέχουν σ' αυτήν.

-Tην απελευθέρωση του επιχειρείν μέσω του περιορισμού της γραφειοκρατίας και της εφαρμογής μίας λιγότερο παρεμβατικής πολιτικής από την πλευρά των Βρυξελλών καθώς και το άνοιγμα σε νέες αγορές μέσω της υπογραφής συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ και την Ασία


Ποιο το μέλλον της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης;
Η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων η οποία κατοχυρώνεται από τις συνθήκες της ΕΕ λειτουργεί παράλληλα με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και κεφαλαίων και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς. Για τους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ, η προάσπιση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης στο εσωτερικό της ΕΕ αποτελεί «κόκκινη γραμμή», γεγονός που ενδέχεται να αναγκάσει τον Ντέιβιντ Κάμερον να μην ζητήσει την επανεξέτασή της και να εστιάσει τις όποιες προσπάθειες του στον περιορισμό των κινήτρων, όπως η παροχή κοινωνικών επιδομάτων, που ενθαρρύνουν την ελεύθερη μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα τη μετανάστευση αυτών στη Βρετανία.

Τι θα γίνει με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;
Η νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών αναμένεται να επιδιώξει την απόσυρση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς τάσσεται υπέρ μιας καθ' όλα βρετανικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό θα παρείχε στον βρετανό πρωθυπουργό τη δυνατότητα να θεσπίσει ευκολότερα τους περιορισμούς που επιθυμεί αναφορικά με την ελεύθερη μετακίνηση των ευρωπαίων μεταναστών. Μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, θα έθετε «εν αμφιβόλω» τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ καθώς οι χώρες μέλη της Ένωσης υποχρεούνται να είναι μέλη και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Τι άλλο επιθυμεί ο βρετανός πρωθυπουργός;
Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί καμία πρόταση αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού Στράτου ενώ θέλει να απαλλάξει τις βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις από τις παρεμβάσεις των Βρυξελλών. Εμφανίζεται, ωστόσο, διατεθειμένος να προβεί σε υποχωρήσεις όσον αφορά επιδιωκόμενες μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική και εργασιακή πολιτική της ΕΕ. Έχει επίσης αποκλείσει το ενδεχόμενο ένταξης της Βρετανίας στη ζώνη του ευρώ. 


Πως αντιδρούν οι ευρωπαίοι ηγέτες;
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Ντέιβιντ Κάμερον με στόχο την υπογραφή μιας δίκαιης συμφωνίας τόσο για την Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά το παρελθόν, αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν έντονα την απροθυμία τους όσον αφορά το ενδεχόμενο επανεξέτασης και αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών με στόχο την ικανοποίηση των βρετανικών αιτημάτων. Έπειτα, όμως, από τον εκλογικό θρίαμβο των Συντηρητικών, «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Βρετανών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Guardian ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. 

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Κάμερον δεν πάρει όλα όσα επιθυμεί; 
Ο βρετανός πρωθυπουργός δέχεται ήδη πιέσεις για να δηλώσει εάν διατίθεται να πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας, ενόψει της διεξαγωγής του σχετικού δημοψηφίσματος, από την ΕΕ σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Ο Ντέιβιντ Κάμερον περιορίζεται προς το παρόν να δηλώνει πως δεν πρόκειται να «αποκλείσει τίποτα».

BBC
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια