Προσφατα
.

7.5.15

Το Επίσημο Παλαβό Κόμμα στη Βρετανία

Βρετανικές εκλογές: ψηφίστε «Παλαβούς» και «Κάπτεν - Φασόλι»!
Ο 60χρονος Μπάρι Κερκ έχει περάσει 25 χρόνια ανεπιτυχών υποψηφιοτήτων με την πορτοκαλί στολή του δήθεν «υπερήρωα» Καπετάν Φασόλι (Captain Beany). Τώρα φοράει κομψά κοστούμια χρώματος μανταρινί για να «επιτευχθεί ένα πιο σοβαρό λουκ».
Μητροπούλου Ειρήνη
Φημίζονται, μεταξύ πολλών άλλων, για το χιούμορ και για την εκκεντρικότητά τους. Ποιός παραξενεύεται, λοιπόν, που υποψήφιοι (και) σε αυτές τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο κατεβαίνουν κάποιοι, κατά δική τους ομολογία, «παλαβιάρηδες»; 

Φυσικά, δεν έχουν καμία ελπίδα να μπουν στη Βουλή, και το ξέρουν πολύ καλά. Αλλά είναι βέβαιο ότι προκαλούν μια γενική ευθυμία, και δίνουν χρώμα σε μια προεκλογική εκστρατεία, που φάνηκε σε πολλούς μάλλον επίπεδη, και πολύ στημένη. Πρώτο και καλύτερο σε αυτή την κατηγορία είναι το «Επίσημο Παλαβό Κόμμα», που έχει ιδρυθεί εδώ και δεκαετίες, και κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές με 16 υποψηφίους. 

Ο νυν αρχηγός τους Αλαν «Ουρλιάζω Δυνατά» Χόουπ φοράει πάντα λευκό κοστούμι, μια γελοία γιγαντιαία ροζέτα στο πέτο, και λεοπάρ παπιγιόν. Το «μάνικ-φέστο» των «Παλαβών» περιλαμβάνει δεσμεύσεις για εγκατάσταση κλιματιστικών στο εξωτερικό όλων των κτιρίων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και την υποχρεωτική χρήση αερόσακων στο χρηματιστήριο «για να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο Κραχ». 

 Και όμως, κάποιες από τις προηγούμενες προτάσεις τους έχουν πράγματι τεθεί σε ισχύ, όπως τα διαβατήρια για τα κατοικίδια ζώα, η 24ωρη λειτουργία των παμπ, και η απονομή τίτλων ευγενείας στους Beatles. «Κύρια πολιτική μας είναι μία: υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε όλα τα πράγματα που τα άλλα κόμματα λένε ότι θα κάνουν, όταν δεν θα τα κάνουν», λέει ο Χόουπ (σσ το επώνυμο σημαίνει Ελπίδα). 

Είναι ενθουσιώδης αντίπαλος του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον σε μια περιφέρεια στο δυτικό Λονδίνο, και ελπίζει «ότι οι ψηφοφόροι δεν θα επιλέξουν τον επίσημο παλαβό». «Οι εκλογές είναι ευκαιρία για καλά καλαμπούρια. Οταν εμφανιζόμαστε μας λένε τί ωραία, τουλάχιστον δεν θα βαρεθούμε», είπε ο 72χρονος Χόουπ, πίνοντας ως συνήθως ένα ποτήρι μπύρα. «Αν πάρουμε 2.000 ή 3.000 ψήφους, θα κάνουμε τα άλλα κόμματα να σκεφθούν, πού στο Διάολο κάνουμε λάθος; Αυτό είναι παλαβό, έτσι δεν είναι; Η μήπως δεν είναι;» 

Κλασικό χωρατό από τα πολλά που λέει ο Χόουπ. Μανταρινί Ψητό Φασόλι.  Εν τω μεταξύ, στη νότια Ουαλία, ο «κάπτεν Μπίνι» - που έχει ψηφιστεί στο παρελθόν «Εκκεντρικός της Χρονιάς» - βγήκε πάλι στους δρόμους σαν ολόσωμο Φασόλι για να προκαλέσει αναστάτωση-σοκ. 

Γνωστός για τους τοπικούς φιλανθρωπικούς εράνους του, ο 60χρονος Μπάρι Κερκ έχει εμμονή με τα ψημένα φασόλια: τις κονσέρβες με τα όσπρια σε σάλτσα ντομάτας, αγαπημένο πιάτο των Βρετανών, που είναι γνωστό, πάντως, ότι προκαλεί αέρια. 

Έχει περάσει 25 χρόνια ανεπιτυχών υποψηφιοτήτων με την πορτοκαλί στολή του υπερήρωα Καπετάν Φασόλι (Captain Beany). Τώρα φοράει κομψά κοστούμια χρώματος μανταρινί για να «επιτευχθεί ένα πιο σοβαρό λουκ», όπως λέει ο γνωστός πλακατζής. 

Κατεβαίνει εναντίον του Στίβεν Κίνοκ - γιού του πρώην ηγέτη των Εργατικών Νιλ Κίνοκ, που είναι παντρεμένος με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ - σε μια φτωχή χαλυβουργική πόλη, προπύργιο των Εργατικών. «Ο Κίνοκ είναι χαστούκι στο πρόσωπο του τοπικού πληθυσμού. 

Οι άνθρωποι μου λένε: «Τουλάχιστον εσύ είσαι ντόπιος, έχεις κάνει κάτι για την πόλη, γιατί θα πρέπει να ψηφίσουμε αυτόν τον αλεξιπτωτιστή;» λέει ο κάπτεν Μπίνι. Μπίνι και Κίνοκ έχουν συναντηθεί στην προεκλογική εκστρατεία. «Πόσο, μα πόσο, βαρετός! Θα ταίριαζε καλύτερα σε έκθεση επίπλων», λέει το Φασόλι, σκασμένο στα γέλια. 

Ελπίζει ότι «η νέα εμφάνιση και η σοβαρή προσέγγιση» θα του χαρίσουν περισσότερες ψήφους αυτή τη φορά. «Μπορείτε να φανταστείτε το Μανταρινί Φασόλι στα πίσω έδρανα της Βουλής; Τί φοβερό!», λέει. Αλλού, κάποιοι λιγότερο γνωστοί αλλά εξίσου ιδιόρρυθμοι υποψήφιοι ελπίζουν να ταρακουνήσουν το κατεστημένο. 

Ο Μαρκ «Μπεζ» Μπέρι, πρώην χορευτής με μαράκες στο παλαιό εναλλακτικό ροκ συγκρότημα Happy Mondays (Ευτυχισμένες Δευτέρες), έχει ιδρύσει το Κόμμα της Πραγματικότητας, ένα περιβαλλοντικό κίνημα κατά της λιτότητας. 
Ο κωμικός Αλ Μάρεϊ κατεβαίνει σε περιφέρεια της νοτιοανατολικής Αγγλίας με αντίπαλο τον Νάϊτζελ Φάρατζ, αρχηγό του αντι-ευρωπαϊκού, εθνικοπατριωτικού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKΙΡ). Για να χλευάσει τον Φάρατζ, ο Μάρεϊ φέρεται ακριβώς σαν τον χαρακτήρα που υποδύεται - έναν εθνικιστή, ξενοφοβικό, αντιδραστικό ιδιοκτήτη παμπ.



tovima
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια