Προσφατα
.

11.5.15

Η Αλβανία ρίχνει λάδι στην φωτιά

Απειλεί η αλβανική κυβέρνηση τα Σκόπια με νέες εισβολές του UCK  στα εδάφη της

Κατερίνα Γκαράνη
Προκαλεί η Αλβανική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της μετά την επίθεση στρατιωτών του UCK στο Κουμάνοβο των Σκοπίων. Με μια τυπική φράση καταδικάζει τα γεγονότα χωρίς όμως να αναφέρει ότι πρόκειται για εισβολή παραστρατιωτικών σε σκοπιανό έδαφος, αλλά από την άλλη ενδιαφέρεται για την τύχη και την ζωή των κατοίκων του Κουμάνοβο που σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση είναι μειονοτικός αλβανικός πληθυσμός.
"Εκτός από τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καμιά πληροφορία για τις ζωές των απροστάτευτων πολιτών του Κουμάνοβο, για τη φυγή τους, τη λεηλατημένη, την καμένη και την κατεστραμμένη περιουσία τους… Προφανώς αυτή η ασάφεια δεν βοηθά στην επαναφορά της ομαλότητας", τονίζει η ανακοίνωση της κυβέρνησης Ράμα.

Απειλεί η Αλβανία εκ νέου
Δεν σταματάει όμως εκεί, αλλά ρίχνει βάρη στην κυβέρνηση Γκρουέφσκι ότι αν δεν διερευνήσει την υπόθεση ως πρέπει τότε θα επαναληφθούν τα γεγονότα που άφησαν πίσω νεκρούς Σκοπιανούς αστυνομικούς που υπερασπιζόταν την πόλη τους.
"Η κυβέρνηση της Αλβανίας ζητά από την κυβέρνηση και τις “μακεδονικές” αρχές να διερευνήσουν με πλήρη διαφάνεια, γρήγορα και σε βάθος την υπόθεση … διότι αυτό θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον".
Μετά την απειλή της Αλβανίας για παρόμοια περιστατικά τα οποία μπορεί να συμβούν εξαιτίας του χειρισμού των Σκοπίων, η κυβέρνηση Ράμα με αφορμή την εισβολή στα σκοπιανά εδάφη ολοκληρώνει την ανακοίνωσή της προειδοποιητικά βάζοντας στο παιχνίδι το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. 
"Η Δημοκρατία της Αλβανίας καταδικάζει κάθε πράξη βίας, θεωρώντας τες απαράδεκτες για μια δημοκρατική κοινωνία που φιλοδοξεί την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση. Η Δημοκρατία της Αλβανίας, επίσης, θεωρεί όχι μόνο αντιπαραγωγική, αλλά επίσης απαράδεκτη για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της περιοχής, κάθε εθνοτική προκατάληψη απέναντι σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή ομάδα ενόπλων … θα είναι επίσης απαράδεκτη η απώλεια της ισορροπίας σε σχέση με τα γεγονότα αυτά τα οποία δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να μετατρέψουν την πολιτική κρίση της “Μακεδονίας” σε μια εθνοτική κρίση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τη χώρα αυτή".

"Η Δημοκρατία της Ιλλυρίδας"
Ο UCK ανέλαβε την ευθύνη αναφέρει η εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου "Bota Sot" ενώ ένα μήνυμα προς την διαδικτυακή πύλη "ΜΚ" δημοσιοποίησε  ότι η "Φρουρά της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας" είναι μια συνολική ομάδα πλέον που αποτελείται από όλες τις αλβανικές ομάδες και στρατιωτικούς μηχανισμούς που πολεμάνε για την "Δημοκρατία της Ιλλυρίδας". 
Σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά στοιχεία της σκοπιανής τηλεόρασης Alsat-M η παραστρατιωτική ομάδα που εισέβαλλε στο Κουμάνοβο αποτελείται από μέλη με βαριά ποινικά μητρώα για ληστείες και απαγωγές ενώ συμμετείχαν στον πόλεμο του Κοσόβου, στην σύγκρουση με τα Σκόπια το 2001 (όπου μετά ήρθε η κατάπαυση του πυρός και η Συμφωνία της Οχρίδας) αλλά αρκετοί έχουν πολεμήσει και στην Συρία εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ. 
Σύμφωνα με την σερβική εφημερίδα "Telegraph στόχος των παραστρατιωτικών ομάδων είναι η ενοποίηση των εδαφών που κατοικούν Αλβανοί για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας. Μία ιδέα την οποία ο  Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα, δεν σταματά ποτέ να αναφέρει δημοσίως ακόμα κι όταν βρίσκεται ως προσκεκλημένος σε γειτονικές με την Αλβανία χώρες. Ειδικά στην Σερβία με την αναφορά του στο Κόσοβο και τελευταία στα Σκόπια λίγες ημέρες πριν τις δύο εισβολές του UCK σε σκοπιανά εδάφη, των οποίων η τελευταία στην πόλη Κουμάνοβο είχε πάνω από 20 θύματα και την κήρυξή της από την σκοπιανή κυβέρνηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
Χθες η σκοπιανή αστυνομία έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο με τα πρόσωπα των συλλεφθέντων παραστρατιωτικών, στα ρούχα των οποίων φαίνονται καθαρά τα διακριτικά του UCK.


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια