Προσφατα
.

9.5.15

38 εκατ. εκτοπισμένοι μέσα στις χώρες τους

Έκθεση: Πάνω από 38 εκατ. οι εκτοπισμένοι μέσα στις χώρες τους
Λόγω της βίας και των εσωτερικών συγκρούσεων, κυρίως σε Συρία-Ουκρανία 

Αριθμός ρεκόρ 38 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν εκτοπιστεί μέσα στη χώρα τους λόγω της βίας και των εσωτερικών συγκρούσεων, κυρίως στη Συρία και την Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα στη Γενεύη από νορβηγική μη κυβερνητική οργάνωση, το Παρατηρητήριο Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC). 

«Είναι τα χειρότερα στοιχεία που αφορούν τους ανθρώπους οι οποίοι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εδώ και μία γενιά, απόδειξη ότι έχουμε αποτύχει παντελώς στο θέμα της προστασίας αθώων αμάχων», δήλωσε ο Γιαν 'Εγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC), στο οποίο ανήκει το IDMC. 

Τα 38 εκατομμύρια των ανθρώπων αυτών ισοδυναμούν με τους πληθυσμούς τριών μεγάλων πόλεων μαζί, του Λονδίνο, της Νέας Υόρκης και του Πεκίνου, επισημαίνει η MKO. 

Σε σχέση με το 2013, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 14,1%. Μόνο το 2014, υπήρξαν 11 εκατομμύρια νέοι εκτοπισμένοι και το 60% αυτών ζουν σε πέντε χώρες: στο Ιράκ, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Νιγηρία. 

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι το 2014, 30.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν καθημερινά τις εστίες τους. Οι ιρακινοί πολίτες επλήγησαν περισσότερο από τον εσωτερικό εκτοπισμό το 2014, με τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Παράλληλα, τουλάχιστον το 40% του συριακού πληθυσμού --παγκόσμιο ρεκόρ-- δηλαδή 7,6 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αναζητώντας καταφύγιο αλλού στη χώρα. 

 Η έκθεση αφορά μόνο εκτοπισμένους και δεν συμπεριλαμβάνει τους πρόσφυγες, δηλαδή ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να βρουν καταφύγιο στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2014 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπήρχαν 16,7 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως το 2013. Συνεπώς, ο αριθμός των εκτοπισμένων είναι διπλάσιος αυτού των προσφύγων στον κόσμο.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια