Προσφατα
.

7.4.15

Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι στο Τικρίτ

1.700 σοροί Ιρακινών μαχητών που εκτελέστηκαν μαζικά από τον ISIS 

Ομαδικοί τάφοι, όπου πιστεύεται ότι έχουν ταφεί ιρακινοί στρατιώτες, βρέθηκαν στο Τικρίτ που απελευθέρωσαν πρόσφατα δυνάμεις του Ιράκ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει το CNN, τονίζοντας ότι εκτιμάται ότι μέσα σε αυτούς μπορεί να βρεθούν ακόμα και 1.700 σοροί. 

Ήδη έχει ξεκινήσει το μακάβριο έργο της ανάσυρσης των σορών. Ιρακινοί πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο για να θρηνήσουν τους δικούς τους. 

Η ανταποκρίτρια του CNN αναφέρει ότι ενδέχεται να υπάρχουν δέκα ομαδικοί τάφοι μέσα στο συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου, όπου βρίσκονται οι κατοικίες του Σαντάμ Χουσεΐν.  

Το συγκρότημα κτιρίων υπήρξε το αρχηγείο του Ισλαμικού Κράτους όταν το Τικρίτ βρισκόταν υπό τον έλεγχό του. Ιρακινοί στρατιώτες και σιίτες μαχητές κατέλαβαν την πόλη πριν από μερικές ημέρες, μετά από σφοδρές μάχες. 

Ιρακινός στρατιώτης είπε στην ανταποκρίτρια του CNN ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους χώρισαν τους στρατιώτες σε ομάδες και τους είπαν ότι θα τους κρατήσουν για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Αντ' αυτού, τους εκτέλεσαν και τους έθαψαν. Ο ίδιος κατάφερε να γλιτώσει προσποιούμενος ότι είναι νεκρός. 

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα σειρά βίντεο που δείχνουν ομάδες στρατιωτών να προχωρούν σε σειρά, καθώς και μαζικές εκτελέσεις στρατιωτών εν ψυχρώ. 

Το Human Rights Watch αποκαλεί τη σφαγή ως «τη σφαγή του Σπάιχερ» (από το όνομα της στρατιωτικής βάσης από την οποία απήχθησαν οι στρατιώτες και τονίζει ότι η ISIS αιχμαλώτισε περισσότερους από 1.000 στρατιώτες που έφευγαν από τη βάση και στη συνέχεια εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 800 εξ αυτών. 

Βασισμένη σε εικόνες από δορυφόρων και μαρτυρίες, η οργάνωση βρήκε πέρυσι έναν αριθμό ομαδικών τάφων στο Τικρίτ και στο συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια