Προσφατα
.

18.4.15

Μπροστά στις κάμερες τα σπάνε από πίσω όργιο αχαιοκαπηλίας

Οργιάζει το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων 
Καταστρέφουν αλλά και λεηλατούν τις αρχαιότητες του Ιράκ και της Συρίας, τις οποίες πωλούν λαθρέμποροι για λογαριασμό των τζιχαντιστών
Ο,τι απέμεινε από τον τάφο του προφήτη Ιωνά στη Μοσούλη μετά την καταστροφή του απο το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είχε προηγουμένως αφαιρέσει όλα τα αντικείμενα που μπορούσαν να πουληθούν στη μαύρη αγορά
Η λεηλασία και η καταστροφή αρχαίων αντικειμένων είναι πολύ διαδεδομένες στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με το BBC, είναι πολύ δύσκολο να εμποδιστούν οι λαθρέμποροι που τα πουλούν για λογαριασμό των τζιχαντιστών. Επιπλέον, η νομοθεσία εναντίον της πώλησης κλεμμένων αντικειμένων τέχνης έχει πολλά κενά και δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της νέας αυτής κρίσης. 

«Η τέχνη έχει πολλή υπομονή» λέει στο βρετανικό κανάλι η Τες Ντέιβις από την Antiquities Coalition, μια οργάνωση για την καταπολέμηση της λεηλασίας αρχαιοτήτων. «Γνωρίζουμε ότι οι ντίλερ και ορισμένοι συλλέκτες είναι πρόθυμοι να περιμένουν χρόνια ή και δεκαετίες μέχρι να στραφεί αλλού η προσοχή του κόσμου προτού προσπαθήσουν να εισαγάγουν στην αγορά τα αντικείμενα αυτά». 

Η κυρία Ντέιβις, που μελέτησε το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων στη διάρκεια του οκταετούς εμφυλίου στην Καμπότζη, θεωρεί πως έχει κοινά στοιχεία με τη λεηλασία που συντελείται σήμερα στη Συρία και στο Ιράκ. Προειδοποιεί ότι το λαθρεμπόριο θα ενταθεί μόλις μπει ένα τέλος στις μάχες. 

«Ενα από τα κυριότερα μαθήματα που πήραμε από την Καμπότζη είναι ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τη μεταπολεμική φάση» διότι τα δίκτυα λαθρεμπόρων που στήθηκαν στη διάρκεια του πολέμου επεκτάθηκαν μόλις αυτός τελείωσε. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ίδιο στο Ιράκ και στη Συρία» λέει.

Το λαθρεμπόριο αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους. Τελευταίως αυξάνονται οι πιέσεις για την πάταξή του. Πρόσφατα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε ψήφισμα που καλεί τις χώρες να απαγορεύσουν το εμπόριο παράνομων αρχαιοτήτων από τη Συρία και το Ιράκ. Το αμερικανικό Κογκρέσο αναζητεί τρόπους για να διακόψει την παράνομη πώλησή τους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, ο μοναδικός τρόπος για να μπει ένα τέλος στις λεηλασίες είναι να στιγματιστεί η διεθνής αγορά αρχαιοτήτων - πρόκειται για την ίδια προσέγγιση που ακολουθήθηκε επιτυχώς στη λαθροθηρία.

«Οσο υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να πληρώσουν χρήματα για αρχαιότητες χωρίς να νοιάζονται για το πλήγμα προς τη χώρα προέλευσής τους ή προς τον λαό της ούτε για το γεγονός ότι τα χρήματά τους θα υποστηρίξουν το οργανωμένο έγκλημα και ενδεχομένως τρομοκρατικές οργανώσεις, το λαθρεμπόριο θα ανθεί» συνεχίζει η Ντέιβις. «Οπως έγινε και με τη ζήτηση για ελεφαντόδοντο, η λεηλασία πρέπει να σταματήσει στην αγορά». 

Εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι πολλά ιστορικά μνημεία στη Συρία λεηλατούνται σχεδόν καθημερινά. Στην περιοχή γύρω από την αρχαία Απάμεια, κοντά στη Χάμα, οι λαθρέμποροι έσκαψαν 15.000 λάκκους σε έναν χρόνο. «Η Απάμεια είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, γι' αυτό ανέμενα ότι επικεντρώνονταν εκεί οι λεηλασίες» λέει η Κάθριν Χάνσον, αρχαιολόγος από το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. «Αλλά λεηλασίες καταγράφονται σε περιοχές που δεν έχει ξανακούσει κανείς, που δεν έχουν καν όνομα».

Είναι αδύνατον να βρεθεί τι ακριβώς έχει κλαπεί γιατί τα αντικείμενα που αφαιρούνται δεν καταγράφονται πουθενά και ίσως περάσουν δεκαετίες προτού γίνει γνωστό ακόμη και το ότι υπάρχουν. Τον Μάρτιο, το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε την αρχαία ασσυριακή πόλη Νιμρούντ, περίφημο αρχαιολογικό χώρο του Ιράκ κοντά στη Μοσούλη, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ. Η UNESCO το χαρακτήρισε έγκλημα πολέμου. Εικόνες από δορυφόρο που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα επιβεβαίωσαν ότι το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε πέρυσι τον τάφο του προφήτη Ιωνά στη Μοσούλη. 

Η οργάνωση καταστρέφει τα μνημεία αυτά γιατί τα θεωρεί ειδωλολατρικά. Ωστόσο, τόσο στη Νιμρούντ όσο και στη Μοσούλη κάθε αντικείμενο που μπορούσε να πουληθεί είχε αφαιρεθεί από τον χώρο προτού αυτός καταστραφεί. Σύμφωνα με την Πάτι Γκέρστενμπλιθ, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο ΝτεΠόλ στις ΗΠΑ, δεν αρκεί να εμποδίσουμε τα αντικείμενα αυτά από το να φθάσουν στην αγορά. 

«Πρέπει να σταματήσουμε την όλη επιχείρηση του λαθρεμπορίου και να εξαρθρώσουμε το διεθνές δίκτυο εγκληματιών που ξεπλένει τα χρήματα και υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό δεν το κάνουμε» λέει. «Ακόμη και αν ένα αντικείμενο εντοπιστεί και επιστραφεί, δεν αρκεί. Πρέπει να εμποδίσουμε την αφαίρεσή του από τον αρχαιολογικό χώρο ευθύς εξαρχής».



HeliosPlus
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια