Προσφατα
.

7.3.15

Ανακαλύφθηκε χαμένος πολιτισμός

Αρχαιολόγοι που αναζητούσαν μία χαμένη πόλη στις ζούγκλες της Ονδούρα, ανακάλυψαν τα αστικά κατάλοιπα ενός εξαφανισμένου αρχαίου πολιτισμού
Σύμφωνα με το National Geographic η πόλη δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ ξανά μέχρι σήμερα και η ομάδα των αρχαιολόγων οδηγήθηκε εκεί μέσα από φήμες ότι εκεί βρισκόταν η θρυλική «Λευκή Πόλη» (ή αλλιώς γνωστή ως «Πόλη του Θεού Πιθήκου»). 
Αρχικά οι ερευνητές σκάναραν τον χώρο και ανακάλυψαν κάτω από το τροπικό δάσος δομές που φαίνονταν να έχουν φτιαχτεί από άνθρωπο. Στη συνέχεια βρήκαν δύο πόλεις, ανέγγιχτες από άνθρωπο εδώ και τουλάχιστον 600 χρόνια. 
Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν εάν μία από αυτές είναι η θρυλική «Πόλη του Θεού Πιθήκου» που ισχυριζόταν ότι είχε βρει πρώτος ο αμερικανός εξερευνητής Θίοντορ Μόρντε. 
Οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα ανακάλυψαν πλατείες, αναχώματα και μία πυραμίδα από χώμα, δείγματα ενός πολιτισμού που ήκμασε πριν από 1.000 χρόνια, και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. 
 Η ομάδα, η οποία επέστρεψε από την περιοχή στα τέλη Φεβρουαρίου, ανακάλυψε επίσης αξιόλογα πέτρινα γλυπτά σε άριστη κατάσταση. Τα πέτρινα γλυπτά βρίσκονταν γύρω από την πυραμίδα και πιθανώς να αποτελούσαν προσφορές προς τους νεκρούς. 
Κάποια από αυτά είχαν χαρακτηριστικά και ανθρώπων και ζώων. Ανάμεσά τους ήταν ένα αγαλματίδιο με μία μορφή μισή ανθρώπινη και μισή ιαγουάρου. Ο πολιτισμός «καθρεφτίζει» τον τρόπο σκέψης των Μάγια, αν και δεν είναι ίδιος με τον πολιτισμό των Μάγια. 
Σε αντίθεση με τους Μάγια, αυτός ο εξαφανισμένος πολιτισμός έχει μελετηθεί πολύ λίγο και παραμένει σχεδόν άγνωστος, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου στο National Geographic, ο οποίος ήταν μέλος της αποστολής. 
 Οι αρχαιολόγοι δεν πιστεύουν πλέον ότι υπάρχει μόνο μία «Λευκή Πόλη», αλλά ένας ολόκληρος πολιτισμός που αναπτύχθηκε σε μία σειρά πόλεων. Οι ερευνητές έχουν εντυπωσιαστεί από την πολύ καλή κατάσταση των ευρημάτων. 
Ο πολιτισμός χρονολογείται κάπου ανάμεσα στο 1.000 και το 1.400 μ.Χ. και θεωρείται ότι οι ευρωπαϊκές ασθένειες έπαιξαν ρόλο στην εξαφάνιση του πολιτισμού. 
 Η ομάδα των ερευνητών συνάντησε, επίσης, ζώα, τα οποία δεν είχαν δει ποτέ ξανά ανθρώπους και κινούνταν χωρίς φόβο στην κατασκήνωσή τους. «Πρόκειται ξεκάθαρα για το πιο αδιατάρακτο τροπικό δάσος της Κεντρικής Αμερικής. 
Η σημασία του δεν μπορεί να εκτιμηθεί αρκετά» τονίζει ο εθνοβοτανολόγος, Μαρκ Πλότκιν. Ωστόσο, η ομάδα των ερευνητών προειδοποιεί ότι η τοποθεσία κινδυνεύει από την αποψίλωση των δασών.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια