Προσφατα
.

8.3.15

Ανεβάζουν την ακροδεξιά στο Νότο

Τρίτη δύναμη το ακροδεξιό κόμμα Ciudadanos ενώ το κόμμα των Podemos χάνει συνεχώς ποσοστά 


Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Ισπανοί ακροδεξιοί έχουν ανεβάσει τα ποσοστά τους στο 12,2% και οι μνήμες της Δικτατορίας Φράνκο ξυπνούν παράλληλα με την οικονομική εξαθλίωση που επέβαλλε η Ε.Ε και στους Ισπανούς.

Η υποστήριξη προς το Ciudadanos έχει αυξηθεί τους τελευταίους δύο μήνες σε τέτοιο βαθμό ώστε το νεόκοπο κόμμα να δίνει μάχη στήθος με στήθος με το αριστερό Podemos, τους συντηρητικούς κυβερνώντες και την σοσιαλιστική αντιπολίτευση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην El Pais.

Οι Ciudadanos, ένα κόμμα 9 ετών με αρχηγό του τον 35χρονο δικηγόρο Άλμπερτ Ριβέρα, επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην περιοχή της Καταλονίας μέχρι πρόσφατα. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση εξασφαλίζουν στην πρόθεση ψήφου 18,4% ενόψει των εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) φέρεται να εξασφαλίζει το 18,6%.

Η αύξηση της υποστήριξης των Ciudadanos από 8,1% τον Ιανουάριο και 12,2% τον Φεβρουάριο τοποθετεί το κόμμα στην τρίτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων. Το κόμμα έχει προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.

Παρότι οι Podemos (Μπορούμε) εξακολουθούν να έρχονται στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, η υποστήριξη προς το κόμμα μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα με το 22,5% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι θα το ψήφιζαν σε σχέση με το 27,7% του Φεβρουαρίου. Περίπου το 20,2% απάντησαν ότι θα ψήφιζαν την παραδοσιακή Αριστερά της χώρας, τους Σοσιαλιστές.


Podemos: Οι πολιτικές λιτότητας δυναμώνουν την ακροδεξιά
Σε συνέντευξή του σήμερα στο Ρόιτερς, ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας λέει ότι μία πιθανή συμμαχία μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς στη χώρα απλώς θα παρέτεινε την οικονομική καταστροφή της, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει. Μιλώντας για την Ευρώπη, ο 36χρονος Ιγκλέσιας είπε στην ίδια συνέντευξή του ότι αν δεν σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας τότε τα ακροδεξιά κινήματα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους και θα γίνουν ένας αληθινός κίνδυνος για την δημοκρατία. 

Στην Ισπανία, όπως σε πολλές γειτονικές της χώρες στην ευρωζώνη, παρατηρείται πολλοί απογοητευμένοι από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας ψηφοφόροι να απορρίπτουν τα παραδοσιακά κόμματα αναζητώντας μία εναλλακτική έπειτα από τουλάχιστον έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης και αλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς. 

Η απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο το ΡΡ το έχει βοηθήσει να περάσει αντιλαϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω της παρατεταμένης λιτότητας παρότι από την δημοσκόπηση προκύπτει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες μετά τις εκλογές ώστε να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση.


Πληφορίες από ΑΜΕ ΑΠΕ
« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Από το 2009 τα "ευρωπαϊκά" μμε διαφημίζουν την "άνοδο" της "ακροδεξιάς"...
August 2009

http://www.redpepper.org.uk/Europe-s-far-right-rises/

Κάθε πολίτης που θα αντιστέκεται στο φασιστικό μόρφωμα της Ε.Ε. αμέσως θα χαρακτηρίζεται "ακροδεξιός" κ.λπ..

Ειδικά στον ανυπότακτο Νότο αυτή η ταμπέλα του "ακροδεξιού", τους είναι πολύ χρήσιμη...

Μέχρι και την χ.α. κάνουν εξαγωγή στις υπόλοιπες χώρες του Νότου (αφού πρώτα την εισήγαγαν στην Ελλάδα και από αλλοδαπή, μας την φόρτωσαν ως εγχώρια)

http://filonoi.gr/2015/02/07/h-xrysh-aygh-ginetai-polyethnikh-ki-anoigei-ypokatasthmata/