Προσφατα
.

29.3.15

Ενιαία στρατιωτική δύναμη συγκροτούν οι Άραβες

Ενιαία στρατιωτική δύναμη κρούσης συγκροτούν τα αραβικά κράτη
Οι Άραβες ηγέτες στην σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο ανακοίνωσαν την δημιουργία μιας ενιαίας στρατιωτικής δύναμης για τις αυξανόμενες απειλές στις χώρες του Αραβικού κόσμου. 
Η προοπτική γενικευμένης πολεμικής σύρραξης με αφορμή τα γεγονότα στην Υεμένη φαντάζει πλέον πολύ πιο πιθανή, μετά την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών να προχωρήσουν στη δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης. 
Η απόφαση που αφορά στη συμφωνία επί ενός ψηφίσματος που θα αποτελέσει την αιτιολογική πολιτική βάση σύστασης της κοινής στρατιωτικής δύναμης, ελήφθη στη σύνοδο που διεξήχθη στην Αίγυπτο, με την απόφαση να έχουν ήδη επιβεβαιώσει ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ελ Αράμπι και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. 
Το σχέδιο ψηφίσματος θα παρουσιαστεί άμεσα στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, αύριο και προφανώς θα εγκριθεί. Παρότι η απόφαση φέρνει τη στρατιωτική σύγκρουση ένα βήμα πιο κοντά, μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συντονισμένη αντίδραση στις τελευταίες εξελίξεις με στόχο να πειθαναγκαστεί η Τεχεράνη να υπαναχωρήσει και να αναζητήσει μια λύση στην Υεμένη δια της οδού των διαπραγματεύσεων. 
Η απόφαση αποτελεί έμπρακτη στήριξη των αραβικών κρατών στην πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας να ξεκινήσει αεροπορικά πλήγματα κατά των θέσεων των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη που υποστηρίζονται από το Ιράν, χωρίς να αποκλείει την ανάληψη δράσης και με χερσαίες δυνάμεις. 
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στόχος της αραβικής στρατιωτικής δύναμης θα είναι γενικά το να επεμβαίνει ταχύτατα για την αντιμετώπιση απειλών ασφαλείας που θα ανακύπτουν. 
Υπενθυμίζεται αφενός η σαουδαραβική επέμβαση στο Μπαχρέιν, όταν οι σιίτες είχαν απειλήσει τη σταθερότητα του καθεστώτος, αλλά και η συζήτηση για τη δημιουργία τέτοιας δύναμης που είχε διεξαχθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC: Gulf Cooperation Council). 
Οι υπουργοί Εξωτερικών αιτήθηκαν προς τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ ελ Αράμπι, να συντονίσει τις ενέργειές του με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των αραβικών κρατών, ώστε εντός ενός μηνός να προχωρήσει η συγκρότηση της δύναμης.


Reuters
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια