Προσφατα
.

19.2.15

ΣτΕ: Νόμιμος ο Χρυσός Θάνατος



Ανενόχλητη και με τον νόμο η "Ελληνικός Χρυσός" μπορεί να συνεχίσει το έγκλημα στην Χαλκιδική.

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους και απαράδεκτους τους ισχυρισμούς των 264 κατοίκων που ζητούσαν να σταματήσουν τα έργα στις μεταλλουργικές εργασίες και τις εγκαταστάσεις απόθεσης των παλαιών τελμάτων. 
Οι  περιοχές της Χαλκιδικής, Κασσάνδρα, Ολυμπιάδα, Σκουριές και Μαύρες Πέτρες είναι αυτές που θα συνεχίσουν να πλήττονται  ανεπανόρθωτα από την συνέχιση της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου από την "Ελληνικός Χρυσός". Η εταιρεία, μετά την απόφαση του ΣτΕ, μπορεί να συνεχίσει την εκμετάλλευση της ελληνικής γης ρίχνοντας τα απόβλητα των εξορύξεων ελεύθερα και νόμιμα σε παλιά και νέα τέλματα στην Ολυμπιάδα,  αλλά και να καταστρέφει την περιοχή με επίγειες και υπόγειες εγκαταστάσεις εξόρυξης στα μεταλλεία Κασσάνδρας. 
Στα 264,000 στρέμματα ελληνικής γης, που η "Ελληνικός Χρυσός" με υπουργική απόφαση έκανε δικά της καταστρέφοντας όλη την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, η εταιρεία θα μπορεί ελεύθερα πλέον να συνεχίσει την εξόρυξη μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού, αργύρου και χρυσού τα οποία θα διοχετεύονται στο εξωτερικό από τις λιμενικές εγκαταστάσεις του Στρατωνίου.
Για το ΣτΕ οι περιβαλλοντικοί όροι που συνόδευαν την υπουργική απόφαση παραχώρησης της περιοχής στην ιδιωτική εταιρεία πληρούνται πλήρως και θα συνεχίσουν να πληρούνται. Το Ε΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είδε τίποτε το μεμπτό στις μέχρι σήμερα εργασίες της εταιρείας έτσι ώστε να σταματήσει για τον φόβο οποιασδήποτε νέας καταστροφής ή μόλυνσης του οικοσυστήματος, αλλά και του οποιουδήποτε κινδύνου για την υγεία των κατοίκων με την απόθεση ισχυρών χημικών αποβλήτων στον υδροφόρο της περιοχής. 
Η ειρωνεία είναι ότι το ΣτΕ είναι σίγουρο ότι το περιβάλλον δεν έχει υποστεί και δεν θα υποστεί καμία καταστροφή, αντιθέτως η εταιρεία θα αποκαταστήσει τους χώρους που έχουν υποστεί ζημιά από προηγούμενες εκμεταλλεύσεις.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια