Προσφατα
.

19.2.15

Νεκρός χρυσαετός από φόλα

Δηλητηριασμένα εντόσθια κομμάτια κρέατος, τα οποία προορίζονταν πιθανώς για λύκους και αρκούδες εντός των ορίων προστατευόμενης περιοχής, σκότωσαν έναν σπάνιο χρυσαετό στην Βλάστη Κοζάνης.
Είναι μια σημαντική απώλεια για το είδος, το οποίο είναι συνήθως μονογαμικό και κατατάσσεται στα απειλούμενα ζώα, τόσο σε διεθνές όσο και σε ελληνικό επίπεδο.
 Τα δηλητηριασμένα δολώματα, διασκορπισμένα σε μεγάλη έκταση, είχαν έντονη χημική οσμή και πιθανώς ήταν εμποτισμένα με γεωργικό φάρμακο. Τα ίχνη που βρέθηκαν στην περιοχή μαρτυρούν ότι οι φόλες είχαν προσελκύσει πολλά ακόμα είδη όπως λύκοι, κορακοειδή και αλεπούδες.
 Η περιοχή βρίσκεται πάντως εντός των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Λαμπανίτσα.
Ο χρυσαετός (Aquila chrysaetos) έχει ευρεία γεωγραφική εξάπλωση, από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Είναι ένα μεγάλο πουλί, με άνοιγμα φτερών μέχρι δυόμισι μέτρα.
 Μέχρι τη δεκαετία του 1960 υπήρχε σε όλα σχεδόν τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε αρκετά νησιά. 
Σήμερα, περιορίζεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, στην οροσειρά της Πίνδου μέχρι και τη Στερεά, καθώς και σε ελάχιστες θέσεις της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Από τα νησιά απαντάται στην Κρήτη και πιθανόν στη Σύρο.
Ο πληθυσμός του τη δεκαετία του 1980 κυμαίνονταν σε 150 με 200 ζευγάρια ενώ το 2004 δεν ξεπερνούσε τα 100 με 150 ζευγάρια.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια