Προσφατα
.

17.2.15

Αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης

Η πρόταση θα αφορά μόνο την δανειακή σύμβαση, αλλά όχι το πρόγραμμα διάσωσης και θα έχει εξάμηνη διάρκεια - Βάση της πρότασης θα είναι το κείμενο της 11ης Φεβρουαρίου - Σημαντική η αναφορά στις λέξεις «γέφυρα», «επεκτείνουμε», «διορθώνουμε» - θα περιλαμβάνονται και μέτρα απο το "πακέτο της Θεσσαλονίκης" 

Νέα πρόταση προς τους Ευρωπαίους εταίρους επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η πρόταση αυτή, την οποία αναμένεται να καταθέσει αύριο ο κ. Βαρουφάκης, προβλέπει την παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι τον Αύγουστο του 2015 -η αρχική σκέψη ήταν μέχρι το Μάιο.
Από την ελληνική πλευρά εξηγούν ότι μιλούν για παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι του Μνημονίου (ή του «προγράμματος»), όπως αναφερόταν στο τελικό κείμενο που παρουσίασε στο Eurogroup της Δευτέρας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και το οποίο απέρριψε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος/μνημονίου. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα/μνημόνιο» αναφέρουν συγκεκριμένα κυβερνητικοί κύκλοι.

Με τη νέα πρωτοβουλία της, η κυβέρνηση επιθυμεί να επιστρέψει στο κείμενο της συμφωνίας που προτάθηκε από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 11 Φεβρουαρίου.

«Κλειδί» της νέας πρότασης από την Αθήνα είναι η αναφορά σε λέξεις κρίσιμες για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως «γέφυρα», «επεκτείνουμε», «διορθώνουμε» -«bridge», «extend», «amend».

Παράλληλα, στην πρόταση που φέρνει το οικονομικό επιτελείο προς τους εταίρους, με στόχο μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup, που θα οδηγήσει ενδεχομένως και σε συμφωνία, περιλαμβάνονται δύο μέτρα από το «πακέτο» που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Αυτά είναι οι δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και οι αλλαγές στα εργασιακά, οι οποίες δεν θα επιφέρουν περαιτέρω δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την κατάρτιση της νέας πρότασης, το οικονομικό επιτελείο και ειδικότερα ο Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Γάλλο Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί.

Την είδηση περί νέας πρότασης επιβεβαιώνουν και πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλούνται εξίσου το Reuters και το Bloomberg.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια